پیش از اقدام به احیای قلبی-ریوی (CPR) موارد زیر را بررسی کنید.
-
آیا بیمار هوشیار است یا بیهوش؟
-
اگر بیمار بیهوش به نظر میرسد، شانه او را تکان داده و با صدای بلند بپرسید “حالت خوبه؟”
-
اگر بیمار واکنشی نشان نمیدهد و دو نفر در اطراف او هستند، باید یک نفر سریعاً با ۱۱۵ تماس بگیرد و نفر دیگر احیای قلبی ریوی را شروع کند. اما اگر تنها هستید و به تلفن دسترسی دارید، قبل از شروع احیای قلبی ریوی خودتان با ۱۱۵ تماس بگیرید. مگر آنکه تشخیص دهید که بیمار به دلیل خفگی (مثلاً در اثر غرق شدن) واکنشهای حیاتی خود را از دست داده است. در چنین حالتی ابتدا احیای قلبی ریوی را به مدت یک دقیقه انجام دهید و سپس با ۱۱۵ تماس بگیرید.
-
اگر دستگاه شوک، در دسترس شما است و نحوه کار کردن با آن را میدانید، ابتدا به بیمار یک شوک بدهید و سپس احیای قلبی ریوی را شروع کنید.
احیای قلبی ریوی (سی پی آر)، راهکاری برای نجات زندگی افراد در موارد اورژانسی است. با یادگیری نحوه انجام آن، شاید بتوانید زندگی فردی را، به او برگردانید.
احیای قلبی ریوی یا سی پی آر، یک روش برای نجات جان افرادی است که قدرت واکنش نشان دادن یا نفس کشیدن را از دست دادهاند (و یا تنفس طبیعی ندارند). دلایل متعددی برای آنکه تنفس یا ضربان قلب یک فرد متوقف شود، وجود دارد. اما وقتی این اتفاق رخ دهد، یک فرد دیگر میتواند با انجام احیای قلبی ریوی، به تداوم گردش خون غنی از اکسیژن تازه در بدن بیمار کمک کند. احیای قلبی ریوی میتواند، به فعال شدن مجدد قلب و ریهها کمک کند و از وارد آمدن آسیب جدی به مغز و یا مرگ بیمار جلوگیری کند.
*برای انجام احیای قلبی ریوی، همیشه این سه مورد را به خاطر بسپارید: فشار: برای از سر گیری گردش خون مسیر جریان هوا: مسیر هوا را باز کنید. تنفس: به بیمار نفس مصنوعی بدهید.*
نحوه انجام احیای قلبی ریوی (CPR) برای بزرگسالان
برای انجام احیای قلبی ریوی، باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید: ۱ – واکنشهای بیمار را چک کنید. اگر بیمار واکنش ندارد و نفس نمیکشد یا تنفس طبیعی ندارد، بلافاصله با ۱۱۵ تماس بگیرید و سریعاً بالای سر بیمار برگردید. در اغلب موارد، همان شخصی که به تلفن اورژانس جواب میدهد، میتواند شما را در مورد نحوه انجام احیای قلبی ریوی راهنمایی کند. ۲ – اگر هنوز هم بیمار تنفس طبیعی ندارد و یا سرفهها و حرکات غیرطبیعی نشان میدهد، شروع به فشار دادن قفسه سینه کنید. قسمت مرکز قفسه سینه را حدود ۵ سانتیمتر، ۳۰ مرتبه به پایین فشار دهید. فشار دادن را باید محکم و سریع با سرعت ۱۰۰ بار در دقیقه، یعنی بیش از یک بار در ثانیه انجام دهید.
۳- سر بیمار را به عقب برگردانید و چانه را به طرف بالا بدهید. بینی را محکم نگه دارید و دهان خود را به طور کامل بر روی دهان بیمار قرار دهید و در آن بدمید تا بالا آمدن قفسه سینه بیمار را ببینید. دو بار به بیمار نفس بدهید و هر نفس باید یک ثانیه طول بکشد.
نحوه انجام احیای قلبی ریوی (CPR) برای کودکان (بین یک تا هشت سال)
احیای قلبی ریوی برای کودکان یک تا هشت سال، مشابه با همان روشی است که برای بزرگسالان انجام میشود. نسبت بین دفعات فشردن سینه و نفس دادن باید ۳۰ به ۲ باشد، یعنی ۳۰ بار فشار دادن سینه و سپس ۲ بار نفس دادن. اگر شما با کودک تنها هستید، دو دقیقه احیای قلبی ریوی را انجام دهید و سپس با ۱۱۵ تماس بگیرید. ۱ – از کف یک یا هر دو دست، برای فشار دادن قفسه سینه استفاده کنید. ۲ – جناغ سینه را تقریباً به میزان یک سوم عمق قفسه سینه (حدود ۵ سانتیمتر) با سرعت ۱۰۰ بار در دقیقه به پایین فشار دهید. ۳ – سر بیمار را به عقب برگردانید و به تنفس بیمار گوش دهید. اگر بیمار تنفس طبیعی ندارد، بینی را محکم بگیرید و دهان خود را به طور کامل بر روی دهان بیمار قرار دهید و در آن بدمید تا بالا آمدن قفسه سینه بیمار را ببینید. دو بار به بیمار نفس بدهید و هر نفس باید یک ثانیه طول بکشد.
نحوه انجام احیای قلبی ریوی (CPR) برای نوزادان (کمتر از یک سال)
اگر شما با نوزاد کمتر از یک سال تنها هستید، ابتدا دو دقیقه احیای قلبی ریوی انجام دهید و سپس با ۱۱۵ تماس بگیرید.
۱ – داد بزنید و سر شانه نوزاد را به آرامی تکان دهید. اگر نوزاد هیچ واکنشی نشان نمیدهد و نفس نمیکشد یا تنفس طبیعی ندارد، بلافاصله او را به پشت بخوابانید و احیای قلبی ریوی را شروع کنید.
۲ – قفسه سینه نوزاد را ۳۰ مرتبه به آرامی و با سرعت حداقل ۱۰۰ بار در دقیقه فشار دهید. این کار را با قرار دادن دو یا سه انگشت در مرکز قفسه سینه و دقیقاً در زیر پستانها انجام دهید. قفسه سینه را تقریباً به میزان یک سوم عمق سینه (حدود سه و نیم سانتیمتر) به پایین فشار دهید.
۳ – سر نوزاد را به آرامی به عقب و چانه را به بالا بدهید تا راه تنفس او باز شود. دقت کنید که سر را خیلی به عقب برنگردانید.
۴ – اگر نوزاد هنوز نفس نمیکشد یا تنفس طبیعی ندارد، دهان خود را به طور کامل روی دهان و بینی نوزاد قرار دهید و به آرامی دو بار نفس بدهید. هر نفس باید یک ثانیه طول بکشد. با هر بار نفس دادن، باید ببینید که قفسه سینه نوزاد بالا میآید.